Método Essentis

"Programa de neurorehabilitación"

Fooldal / Terápiák és műhelyek / Elsődleges reflexek leépítése

Elsődleges reflexek leépítése

Elsődleges reflexek

Az elsődleges reflexek olyan automatikus mozgások, amelyek már az újszülötteknél is vizsgálhatóak, válaszreakciók különböző speciális külső vagy belső ingerre.

A meglétük a csecsemőnél az idegrendszer és az izomtónus megfelelő fejlettségének jele.

Ezért vizsgálja a gyermekorvos szisztematikusan a reflexeket már első vizsgálatnál születés után.

Bizonyos reflexek alapvető fontosságúak a túlélés szempontjából. Ilyen például a szopó-reflex.

Megjelenése után minden reflexnek (kb. 70-et ismerünk) van egy aktiválódási szakasza, rövidebb vagy hosszabb, majd leépül.

Születéskor az agy minden része a helyén van, de még nem működik teljesen. Ahhoz, hogy a csecsemő az agyának minden részét használni tudja, kapcsolatokat kell létrehoznia a különböző területek között.

A reflex-mozgásoknak, és a mozgások során átélt összetett érzékszervi stimulációnak köszönhetően
az idegek képessé válnak a fejlődésre, és arra, hogy információkat szállítsanak az idegrendszer részei között.

Annál a gyereknek, akinek a reflexei elég aktívak voltak, és biztonságban érzi magát, megindul a gátlás folyamata, a reflexek leépülése.

A reflexek többségénél ez egy éves kor előtt történik, de eltarthat 3 éves korig ( 1 éves korig azoknak a kötéseknek a száma, amit az idegrendszer létrehoz percenként 4.7 millió)

Elsődleges reflexek

Tény, hogy a reflexek leépülnek, az önkéntelen mozgások helyét átveszik a tudatos mozgások.

Például a markoló reflex, azaz ha az ujjad egy csecsemő tenyerébe teszed, ő szorítja, nem tudja elengedni. Ez átalakul egy tudatos mozgásformává, amikor a kisgyerek már el tudja dönteni, mi az, amit szorítani akar és mi az, amit elengedni.

Azonban az is előfordul, hogy egyes gyerekeknél bizonyos reflexek nem alakulnak ki, vagy éppen nem épülnek le.

Ha bizonyos reflexek nem alakulnak ki, a gyerek izomtónusa legyengül, ami a motoros funkciók fejlődését késlelteti. A szükségesnél kisebb mértékű lesz az idegrendszerben a területek közti kommunikáció, melynek következtében a gyerek tanulási nehézségekkel küzdhet.

Ha a reflexek kifejlődnek, de nem épülnek be az idegrendszerbe, és többé-kevésbé aktívak maradnak, befolyásolják a gyereket a tanulás folyamatában. Vegyük például a markoló reflexet. Ha valamiért aktív marad, lehetséges, hogy a gyerek erősebben fogja szorítania tollat, az ütőt, vagy a teniszütőt.

Lényeges megérteni, hogy bizonyos reflexek megmaradása egy gyerek vagy egy felnőtt számára fizikai stresszt okoz, nagyon nehézzé válik a tanulási folyamat.

Az energiáját elsősorban ki fogja tölteni olyan stratégiák kidolgozása, hogy milyen testtartás érzete adja a biztonság érzetét. Például lehet, hogy az egy gyerek az osztályteremben mindig a szék lába köré tekeri a lábát, vagy úgy ül le, hogy a feneke alá gyűri a lábát.

Ezek a kis dolgok automatikusan blokkolják a belső késztetést, hogy minden irányba mozogjon a gyerek. Ilyen körülmények között egyértelmű, hogy nincs meg a tanulási lehetőségek teljes spektruma.


Entitat Tutelar Sant Jordi de Catalňnia - Ctra. Flor de Maig, km 2’8
08290 Cerdanyola del Vallčs (Spain)
info@metodoessentis.com (00 34) 935 952 432